Over mezelf


Wie is Lineke Mooij?

Na een mooie loopbaan als fysiotherapeut nam mijn leven in 1988 een andere wending. Toen pas ontstond ook de interesse in stenen en het bewerken daarvan.

Een toevallig contact met iemand die stenen sleep bracht me ertoe dat ook eens te proberen. Na een eerste les was ik voorgoed verkocht. Wat een variatie, wat een mogelijkheden bleken er te bestaan! Na nog enkele lessen schafte ik mijn eerste apparatuur aan en bleef ik mezelf ontwikkelen. Bezoeken aan stenenbeurzen en natuurlijk Idar Oberstein zorgden ervoor dat mijn voorraad nog te bewerken stenen nu zodanig is dat … Vul maar in. Beetje veel dus.

Maar aan een vitrine vol met mooie geslepen stenen heb je uiteindelijk niet zoveel. Het was dus onontkoombaar dat ik ook lessen zilversmeden ging volgen, hetgeen ik nu na al die jaren nog steeds met veel plezier doe. Er valt altijd nog weer méér te leren...

Zo heb ik nu twee mooie hobby's die ik in mijn eigen atelier aan huis kan beoefenen.

De vier elementen

Licht spiritueel als ik ben, en zonder al te zweverig te willen zijn, ervaar ik in dit werk ook het harmonische, spirituele en rustgevende van de elementen. Aarde, vuur, water en lucht worden gezien als de basis van ons bestaan. We vinden ze overal in terug.

Vuur: Ervaar ik bij het solderen waarbij metalen op wonderbaarlijke wijze samenkomen tot een nieuwe vorm. Ook is het het licht: de glans die in de edelstenen komt na het polijsten. Het staat voor passie, inspiratie en de warmte die ontstaat bij het polijsten van steen en metaal. Niet onbelangrijk: enthousiasme voor het werk!

Lucht: Is ruimte, geeft opties, ideeën, is de plek waar het scheppen ontstaat. Praktisch gezien stuurt het ook mijn soldeervlam van zacht en bol naar puntig en gericht.

Aarde: Waar al die prachtige stenen en mineralen gevormd worden. Ik voel het als een soort eer dat ik ermee mag werken. De oeroude energieën zijn door sommigen duidelijk waar te nemen en worden vaak als heilzaam ervaren. Het begrip "aarden" betekent: Je energie omlaag krijgen, even minder in je hoofd zitten. Vandaar dat een paar uurtjes slijpen ook zo heerlijk mindful en ontspannend werkt.

Water: Staat voor stromen, flexibiliteit. Het heeft te maken met vertrouwen en intuïtie. Gevoel en creativiteit. Allemaal dingen die min of meer onbewust een rol spelen bij het maken van een ruwe vorm tot een mooie cabochon. En zonder water kun je geen steen slijpen.

Zo ben je in dit werk eigenlijk voortdurend in contact met de elementen, terwijl je gedachten soms minuten lang heerlijk afdwalen!